Saltele pat - ce alegem?

6 February 2015
0 comentarii

Este foarte important să avem un somn odihnitor, pentru ca organismul nostru să se poată regenera. De aceea salteaua, perna și somiera trebuie să fie adaptate nevoilor noastre. De calitatea saltelei depinde starea sănătății noastre, de aceea este bine să nu o cumpărăm la întâmplare sau în funcție de promoții. Este o achiziție importantă și trebuie să luați în considerare mai multe aspecte: dacă suferiți de anumite afecțiuni, dacă aveți anumite alergii, dacă dormiți singur sau cu partener, diferența de înălțime și greutate dintre dumneavoastră și partener, dacă sunteți o persoană călduroasă sau, dimpotrivă, friguroasă.

Saltea pat din lana         Saltea pat cu fibre de bambus        Saltea pat din nanofibra

Primul și cel mai important criteriu este ca salteaua să susțină corect coloana vertebrală. În caz contrar poate provoca afecțiuni ale coloanei, în zona gâtului și chiar a rinichilor. Salteaua nu trebuie să fie nici foarte tare, pentru că atunci va oferi susținere numai în anumite puncte și nici prea moale, pentru că atunci nu va oferi susținere suficientă și va cauza dureri. Dacă dimineața va treziți cu dureri în regiunea cervicala, atunci cel mai probabil perna este de vină. Dacă aveți probleme cu spatele, alegeți o saltea dintr-un material mai ferm, dacă nu, este potrivită o saltea cu spumă cu memorie.

Lățimea saltelei trebuie sa fie de minim 90 cm pentru o persoană și de minim 160 cm pentru două persoane, iar lungimea ei trebuie sa fie cu minim 15 cm mai mare ca înălțimea noastră. Nu trebuie exagerat cu grosimea saltelei și este preferabil ca pe saltea sa folosiți un top de protecție, care se poate spăla ușor și care protejează împotriva prafului și a acarienilor.

       Saltea pat cu spuma cu memorie       Saltea pat ortopedica

Dacă aveți alergii sau suferiți de astm este bine să achiziționați o saltea antialergică, din latex, iar dacă transpirați mult în timpul nopții, căutați o saltea care nu reține umezeala și permite circulația aerului, sau o saltea cu ioni de argint. Pentru copii sunt recomandate saltelele din materiale naturale, cum ar fi cele din fibră de bambus sau cocos, pentru ca nu provoacă alergii, sunt durabile și oferă un somn liniștit.

Saltea pat copii cu fibre de bambusSalteaua de pat trebuie schimbată după cel mult 10 ani de folosință, pentru ca după această perioadă își pierde calitățile și va face mai mult rău decât bine. Pentru a prelungi cât mai mult viața saltelei, este bine să o achiziționați cu o husă detașabilă, care se poate spăla, să o aspirați frecvent și din când în când să o întoarceți de pe o parte pe cealaltă pentru a se uza uniform.

Orice decizie luați, țineți cont ca o treime din viață o petreceți dormind, așa că alegerea saltelei ar trebui făcută în primul rând în funcție de calitate.

0 comentarii