Covorul de lână – beneficii şi întreţinere

1 November 2013
0 comentarii

Covorul de lână este non-toxic, non-alergic şi nu este un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Umiditatea mărită a lânei reduce electricitatea statică şi riscul de electroşoc. Covorul de lână purifică aerul din încăpere curăţându-l de contaminatori comuni cum ar fi: formaldehyde, nitrogen dioxide şi sulfur dioxid prin reţinerea contaminanţilor în adâncul fibrei. Covoarele de lână continuă să purifice aerul din locuinţă timp de 30 de ani. Un alt factor benefic este forma de arc a fibrei ce formează milioane de punguţe de aer care acţionează ca un izolant termic. În acest fel temperatura din cameră se reglează şi consumul termic este mai scăzut.

Efectele benefice ale covoarelor din lână naturală.

Alegerea unui covor potrivit pentru locuinţa sau biroul dumneavoastră este o decizie dificilă fiindcă doriţi un covor aspectos, rezistent şi de bună calitate. Lâna este o fibră superioară care este des folosită la ţesutul manual sau mecanic deoarece satisface cu uşurinţă cerinţele exigente ale consumatorilor. De lux, comfortabilă şi călduroasă, lâna este una dintre cele mai populare fibre naturale. Fină, dar totuşi rezistentă, face faţă cu brio la cele mai dificile schimbări de trafic şi decor. Covoarele de lână au calitatea de a reţine aspectul original mai mult timp decât alte covoare datorită elasticităţii şi densităţii, care fac faţa presiunii şi traficului. Oamenii de ştiinţă atribuiesc aceste caracteristici faptului că fiecare fir de lână sau fibră conţine spirale îndoite tri-dimensionale care acţionează ca un arc în miniatură. Aceste arcuri dau fiecarei fibre elasticitate, ceea ce permite revenirea la forma iniţială după ridicarea presiunii în urma compresării sub mobilier sau amprentei pantofului. Această structură unică a fibrei avantajează covoarele de lână în comparaţie cu cele din fibre sintetice. Lâna beneficiază de o rezistenţă naturală deoarece fiecare fibră este acoperită de o membrană subţire care acţionează ca un zid protector şi previne penetrarea apei în interior. Dacă aveţi ocazia să priviţi o fibră de lână la microscop, veţi observa că suprafaţa este făcută din mai multe straturi suprapuse ca şi un acoperiş de casă. Aceste straturi capturează praful şi murdăria în vârful fibrei, aproape de suprafaţa covorului. În acest fel covorul este uşor de curăţat prin aspirare.

Alte beneficii:

1) Datorită umidităţii şi conţinutului proteic ridicat, fibra de lână are un grad anti-inflamabil Covor Premium BAS-2811-50635 sporit. Majoritatea urmelor de scântei de la şemineu sau ţigară pot fi curăţate prin periaj.

2) Lâna ajută la controlul umidităţii din încăpere având capacitatea de a absorbi vapori de apă de până la 30% din greutatea proprie fără să devină umedă. De asemeni, rezistă natural la electricitatea statică.

3) Lâna este un izolant natural termic şi fonic. Prin calitatea ei hidroscopică, lâna are capacitatea de a regla temperatura locuinţei prin absorbirea sau redarea umiditaţii în aşa fel încât este răcoroasă în timpul verii şi călduroasă în timpul iernii.

4) În ceea ce priveşte flexibilitatea lor, covoarele de lână au rezistenţa de 80% la pete, praf şi murdărie. Structura fibrei în straturi suprapuse reţine particulele de murdărie la suprafaţa covorului.

Covor Premiera Neregulat BAS-26435-50644Covoarele de lână sunt la mare căutare şi se găsesc cu uşurinţă. Puteţi completa perfect dormitorul cu un astfel de covor viu colorat, cu model sau fără, rotund sau pătrat, de dimensiuni considerabile sau mai mic. Trebuie sa fiţi foarte atent la detaliile ce conturează frumuseţea şi eleganţa camerei în care vei acoperi parchetul cu acest covor din lână întrucât tot ceea ce dorim este un rezultat exceptional. Există câteva tertipuri care vă vin în ajutor pentru amenajarea locuinţei.

Dacă vă doriţi să transformaţi o cameră modestă într-una foarte elegantă, atunci alegeţi un covor dreptunghiular de mărime mijlocie care să se potrivească în totalitate cu mobila în nuanţe deschise la culoare. Dacă piesele de mobilier pe care le deţineţi sunt ceva mai închise la culoare şi oarecum oferă încăperii o notă sobră, atunci aduceţi buna dispoziţie în cameră cu ajutorul unui covor de o culoare caldă precum bej îmbinată cu o culoare mai închisă.

Dacă aveţi mai mult curaj, atunci de ce să nu optaţi pentru covoarele din lână cu imprimeuri geometrice, florale sau circulare? Oferiţi locuinţei dumneavoastră vivacitate şi prospeţime investind într-un covor foarte colorat, spre exemplu roşu, mov sau verde, pe care ulterior să îl accesorizaţi cu o veioză sau o pernă în aceeaşi culoare. În concluzie, noi vă recomandăm covoarele din lână atât pentru puterea lor de a transforma o încăpere simplă într-una de vis, cât şi pentru atuurile lor, deloc puţine la număr. Întreţinerea covoarelor de lână naturală începe cu o curăţenie bună la nivel general. Procesul de întreţinere începe în ziua în care aţi cumpărat covorul şi presupune un plan de menţinere a acestuia în cele mai bune condiţii.

Curăţarea lui este doar o parte a procesului de întreţinere. În general, procesul de întreţinere este mai complex şi include patru metode:

Metoda preventivă

Iată ce putem face ca metode de prevenţie: să plasăm carpete la Covor Premiera BAS-2351-50155 intrarea în cameră, astfel încât mudăria de pe încălţăminte să rămână pe carpete şi nu pe covor; să evităm să servim băuturi sau alte alimente care pot ajunge pe covor. Dacă totuşi nu putem evita acest lucru, putem plasa pe masă şervete şi putem aşeza masa pe o parte a covorului unde modelul este mai încărcat. Astfel, dacă apar pete, ele vor fi mascate de model.

Metoda de curăţare regulată

Aceasta presupune aspiratul covorului. Ritualul aspiratorului trebuie să devină constant. Zonele unde covorul este mai circulat trebuie aspirate mai des, chiar zilnic. Zonele mai ferite pot fi aspirate mai rar, însă nu mai puţin de o dată pe săptămână.

Metoda de urgenţă

Este vorba despre situaţiile în care apar accidente: de pildă, cineva neatent varsă cafea sau vin pe covor. Aici trebuie acţionat imediat. Primul pas este plasarea rapidă a unui şervet de hârtie peste pată, astfel încât să se absoarbă cât mai mult din lichid în hârtie. Nu frecaţi covorul cu şervetul absorbant ca să nu întindeţi pata. Apoi aduceţi o soluţie specială de curăţare a covorului, o cârpă, un mop sau un burete şi o pereche de mănuşi de plastic pentru a vă proteja mâinile. Turnaţi soluţia direct pe pată şi apoi curăţaţi.

Metoda curăţării umede

Periodic, covorul trebuie spălat, ca orice produs textil. Atenţie însă la produsele de curăţat. Acestea, dacă sunt nepotrivite pentru covorul dumneavoastră, îi pot provoca daune ireparabile. Pentru covoarele de lână soluţiile de curăţare trebuie să aibă un nivel alcalin redus, bună putere de curăţare şi să nu conţină înălbitori. Ponturi pentru curăţarea covoarelor din lână: Indiferent de originea petelor, reţineţi că la îndepărtarea acestora să nu frecaţi zona problematică, deoarece nu veţi face altceva decât să întindeţi pata şi să distrugeţi şi mai mult firele. Există si pete care nu pot fi îndepărtate pur şi simplu prin absorbţie. Când este nevoie de spălare, trebuie să alegeţi cu atenţie soluţia, pentru a nu strica materialul. Pentru covoarele din lână alegeţi soluţiile care nu conţin înălbitor şi doar puţin alcalin. Înainte de a curăţa întreg covorul cu soluţia aleasă, este indicat ca într-o zonă mai mică să încercaţi ce efect are soluţia asupra covorului. Astfel puteţi să vă asiguraţi că nu veţi deteriora covorul. Chiar dacă covoarele din fibre naturale sunt renumite că nu atrag şi nu reţin praful, nu înseamnă că nu trebuie curăţate frecvent.

Astfel că cel puţin o dată pe săptămână covorul trebuie aspirat. În cazul în care covorul din lână este aşezat într-o încăpere cu trafic intens, este recomandat ca acesta să fie aspirat de mai multe ori pe săptămână. Nu bateţi covoarele din lână, deoarece veţi distruge firele şi astfel veţi distruge aspectul acestor covoare speciale şi frumoase. Petele de vin roşu au reputaţia de a fi cele mai dificil de îndepărtat, dacă nu chiar imposibil. Există mii de produse care promit minuni, însă răspunsul se află din nou printre sfaturile bunicii: cu puţină apă, oţet şi bicarbonat de sodiu, petele de vin pot fi îndepărtate şi de pe covoarele de lână, fără a deteriora materialul. Covor Premium BAS-25181-50653Prima modalitate presupune folosirea unui amestec de oţet şi detergent lichid de vase. Se amestecă 1 lingură de oţet cu 1 lingură detergent, într-un pahar cu apă. După ce pata a fost bine tamponată cu o cârpă, pentru a lua excesul de lichid, zona se acoperă uşor cu soluţia preparată mai devreme. Se lasă să acţioneze, adică să fie absorbit vinul, apoi se îndepărtează cu o carpă şi apă curată. A doua soluţie implică alte două ingrediente care se găsesc în bucătărie: bicarbonat de sodiu şi oţet. Se umple o ceaşcă cu oţet, până la jumătate, apoi se adaugă deasupra o jumătatate de ceaşcă de bicarbonat, până se face un fel de pastă, o soluţie de consistenţa smântânii (la nevoie, se mai poate adăuga bicarbonat sau oţet, însă în cantităţi foarte mici).

Pasta astfel obţinută se întinde cu grijă pe pată (dacă e un covor cu fire lungi, atunci se apasă, pentru ca pasta să ajungă şi în partea de jos). Se lasă să acţioneze, apoi se îndepărtează uşor, cu o cârpă curată, după care se clăteşte cu apă. Aceste sfaturi vă pot fi de mare ajutor, dacă doriţi ca covoarele confecţionate din lână să îşi păstreze pentru un timp mai îndelungat aspectul de nou şi astfel să vă puteţi mândri cu ele. Oferiţi un aspect autentic camerelor care sunt amenajate în stil rustic, cu covoarele din lână îngrijite şi frumos întreţinute.

0 comentarii